+90 552 471 16 25

Tükürük Bezi Hastalıkları

Tükürük bezleri 3 çift (sağ ve sol olarak) büyük ve yüzlerce sayıda küçük (pirinç tanesi kadar) boyutta ve tükürük salgılayan bezlerdir. Sağlıklı iken varlığının ve öneminin farkında bile olunmayan bu yapılar sayesinde günlük 1-2 litre tükürük salgılanarak ağızda sindirim başlangıcı, lokma yapımı ve yutmada kolaylık, tat alma, vücudun su dengesine katkı, konuşma, ağız ve dişlerin temizliği ve tamiri mümkün olabilmektedir.
Teen bodybuilder who went viral after crushing weights in the gym is unrecognisable five years on | The Sun primobolan brekky wrap: bodybuilder with huge biceps destroyed in mma bout
Tükürük eksikliğine bağlı ağız kuruluğu ileri derecede rahatsızlık vericidir ve diş çürüklerinde ve dişeti iltihaplarında artış, yemekten tat alamama, boğazda yanma hissi, lokmanın yutulmasında zorluk, konuşma güçlüğü gibi problemlere neden olabilmektedir.  Ayrıca tükürük bezi patolojilerine bağlı şişlik, ağrı ve asimetri de gelişebilir.

Tükürük bezi rahatsızlıkları kapsamında tükürük bezi iltihapları, tükürük taşları, tükürük bezi kistleri ve tümörleri ve tükürük bezlerini etkileyen genel hastalık/sendromlar dan bahsedilebilir. En sık rastlanan tükürük bezi rahatsızlıklarından olan ve tükürük bezi kistleri olarak kabul edilen mukosel, ranula ve tükürük bezi taşlarının kliniğimizde lokal anestezi altında tedavisini yapmaktayız.

Genelde damakta nispeten sert ve ağrısız bir şişlik olarak ortaya çıkan iyi huylu tükürük bezi tümörleri de nispeten sık karşılaştığımız ve kolaylıkla cerrahi tedavisini yapabildiğimiz rahatsızlıklardandır. Kötü huylu tükürük bezi tümörlerin cerrahi tedavileri ise hastane ortamı ve radyoterapi/kemoterapi gibi ek tedaviler gerektirdiğinden kliniğimizde tedavi edilmemektedir.

 

Randevu Al