+90 552 471 16 25
tr Turkish

Diş ve Çene Apseleri

Diş kaynaklı apseler genelde diş çürüklerinin ilerlemesi ve kök ucu iltihabına neden olması sonucu gelişir. Dişlerdeki çürükler soğuk, sıcak veya tatlıda zamanla artan bir hassasiyet ile kendilerini belli ederler.

İlerleyen zamanlarda şiddetli gece ağrısına neden olurlar ki bu safhada dişin kanalıyla sınırlı olan iltihabın diş sinirini ciddi etkilediği ve artık dolgunun yeterli olmayıp kanal tedavisinin gerekeceği safhadır. Bir veya birkaç gün süren şiddetli ağrı sonrası dişin siniri ölür ve ağrıda azalma olur ancak iltihap da dişin sınırlarını aşarak kök ucuna ulaşır ve artık kemik içindeki bir enfeksiyona dönüşür.

Kök ucundaki iltihap zamanla kemik içinde ilerleyerek genelde kök ucuna yakın noktadan kemik dışına çıkar ve iltihap birikerek apseye dönüşür.

Bu aşamada şiddetli ağrı, yüzde veya ağız içinde şişlik ile bulgu verir.

Bu durumda öncelikle iltihabı boşaltacak apse tedavisi gerekir. Destek olarak antibiyotik tedavisi ile apse iyileşir. Takiben sebep olan dişin çekimi veya kanal tedavisi gerekecektir.

Bu safhaya kadar geri dönülebilir seviyededir. Ancak apseler bazen çok ilerleyerek birkaç bölgeye yayılan ciddi boyutlara ulaşabilirler ve zamanında yeterli cerrahi tedavi de (apsenin bir/birkaç noktadan boşaltılması ve dren konulması) yapılmazsa kemik iliğinin de iltihaptan etkilenerek çene kemiğinde kayıplara ve nekroz dediğimiz kemik ölümlerine sebep olabilirler.  Bu durum tedavisi çok uzun ve ameliyatla ölü kemik dokusunun çıkarılması sonucu kemikte ciddi kayıpların yaşanabileceği bir noktaya gelebilecektir. Bazen de kök ucu iltihapları apse yapmadan kronik iltihap (hafif ama uzun süreli) olarak devam ederek kiste dönüşürler. Ağızda en sık görülen kistler, kök ucu iltihabının büyümesi ile oluşan radiküler kistlerdir ve bazen belirti vermeden çok büyük boyutlara da ulaşabilirler.  Bu konuda daha fazla bilgi için çene kistleri bölümüne bakabilirsiniz

Randevu Al