+90 552 471 16 25

İmplant

Halk arasında çakma diş, gömme diş veya vidalı diş olarak da ifade edilen implant, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve doku dostu bir madde olan titanyumdan yapılan vidaya benzer şekle sahip yapay diş köküdür. Özellikle 1960-90 lı yıllarda daha farklı şekilleri de üretilmekle birlikte günümüzde artık en uygun form olan vida şekilli kemik içi implantlar standart olarak kabul edilmektedir.

Diş implantları, günümüze kadar hem materyal hem de teknik özellikleri sürekli geliştirilerek artık günlük protetik tedavilerimizde sıklıkla tercih edilen ve doğal dişlere en iyi alternatif olmuş bir tedavi şeklidir. Geleneksel köprü ve protezlere göre en önemli üstünlüğü, diğer dişlere zarar vermeden ve onlardan destek almadan çene kemiğine yerleştirilebilmeleri ile daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlaması ve ağız ve yüzünüze de doğal bir görünüm sağlayacaktır.

İmplantoloji alanındaki tedavi seçenekleri çok çeşitli olup, kısa sürede gerçekleştirilen basit bir immediyat implantasyon işleminden (dişi çeker çekmez yerine implant yerleştirilmesi), yaygın bir sert ve yumuşak doku ilavesi ile sabit bir implant destekli protez yapımına kadar geniş bir uygulama alanı vardır.

Kliniğimizde implant muayeneniz tomografik simülason ile birlikte yapılır ve sizin için en uygun tedavi şekli veya alternatif tedaviler avantaj ve dezavantajlarıyla size detaylıca açıklanır.

İmplantta uzun süreli başarı, kişinin genel sağlık durumu, çene kemiği ve dişetinin yeterli ve sağlıklı olması ve düzenli ağız bakımı gibi kişiye bağlı faktörlerle ilgili olduğu gibi; doğru tedavi planlaması, hekimin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması, kaliteli ve yeterli bir ekipman ve implant markası ile çalışma gibi hekimi ilgilendiren faktörlere de bağlıdır.

Doğru planlama, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantları, hasta ve hekim açısından son derece başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.

İmplantlar Her Hastaya ve Her Bölgeye Uygulanabilir Mi?

Ciddi bir genel hastalığı veya rahatsızlığı olmayan kişilere implant tedavisi yapılabilir. Bununla birlikte ağız hijyeni iyi olmayan ve düzenli fırçalama yapmayacak/yapamayacak, aşırı sigara tüketen, gerçekçi olmayan beklentilere sahip kişilerde de implant tedavisi nispeten uygun bir tedavi şekli değildir. Diğer önemli bir husus ise kişinin sert ve yumuşak dokuların yeterli miktarda ve kalitede olmasıdır. Yani kemik miktarı çok yetersiz kişiler de implant tedavisi için uygun değildir. Ancak bir çene cerrahının kapsamlı kemik telafisi işlemleri ile (ilave işlem, süreç ve maliyetle) çene kemiği, implant uygulamaya uygun hale getirilebilir. Bu konuda gerekli her türlü ilave cerrahi işlem tecrübemiz olup kliniğimizde lokal anestezi altında veya Bursa Medicana Hastanesinde genel anestezi ile bu tedavileri uygulayabilmekteyiz. Kemik yetersizliğinin telafisine dair çok çeşitli tedavi yöntemleri mevcut olup tedaviden önce bu alternatifler hakkında size bilgi verilecek ve sizin de tercihinize göre tedavi yöntemi belirlenecektir. Az miktardaki kemik yetersizlikleri kolaylıkla telafi edilebilir ve implant tedavisine engel değildir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir

Dişsiz Her Çeneye İmplant Uygulanabilir Mi?

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır ve standart tip implantlarda en düşük çap 3 – 3,5 mm arasındadır. İmplant konulması planlanan bölgedeki çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Buna binaen ilave işlem gerekmeden bir bölgeye implant yerleştirebilmek için asgari 5 mm genişliğinde ve 8 mm yüksekliğinde kemik bulunmalıdır. Daha ince veya kısa kemik mevcudiyeti durumunda yetersizliği telafi edecek ilave işlemler gerekecektir. (kemik ilavesi gibi) Mevcut kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir.

İmplant Yerleştirilirken Ağrı Hisseder Miyim?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda kesinlikle ağrı ve sızı hissetmezsiniz. Ancak lokal anestezi ağrıyı tamamen bloke etmekle birlikte dokunma ve baskı hissini iptal etmez. Bu nedenle o bölgede çalışıldığını ve teması hissedersiniz ancak ağrı, sızı duymazsınız. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilmekle beraber vakaların çok büyük bir kısmı için lokal anestezi yeterli ve etkilidir. Genellikle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı, basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı durumda implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz. 

İmplantlar Yerleştirildikten Hemen Sonra Protezlerim Takılabilir Mi?

İmplantlar yerleştirildikten sonra kemik ile tam birleşmesini sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Ancak bu iyileşme süresince geçici protez de yapılabilir.  Şayet greftleme (kemik ilavesi) yapılmamışsa ve implantın kemik desteği yeterince güçlüyse, cerrahiden hemen sonra geçici protez yapmak mümkün olabilmektedir. Bunun detaylı değerlendirme ve planlaması muayenede netleşecektir.

İmplant Cerrahisi Ne Kadar Sürer?

Yapılacak implant sayısı ve ilave işlem gerekip gerekmeyeceğine göre ameliyat süresi değişecektir. Dokuların yeterli olduğu hastalarda, tek implantın yerleştirilmesi 20 dk içerisinde tamamlanabilirken, ilave işlemlerin gerektiği hastalarda tek bir implant yerleştirilmesi 1 saat kadar sürebilecektir. Alt veya üst çenesi tamamen dişsiz hastalarda 4-8 adet implant yerleştirilerek yapılan tam çene tedavileri 3-5 saat kadar sürebilecektir. Bununla beraber bu süreler sadece fikir vermek içindir ve kemik yapınıza göre belirlenen operasyon sekline bağlı olarak toplam süre değişir. Genelde implantların yerleştirildiği birinci operasyondan sonraki 3.-4.ayda proteze başlanarak yaklaşık 2 hafta içerisinde protezler de tamamlanır.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  1. Tamamen sabit ve ağızda-damakta uzantısı olmayan bir protez
  2. Ağızda mevcut diğer dişlere zarar vermeden ve onlardan destek almadan protez yapabilme olanağı
  3. Daha iyi konuşma ve çiğneme imkanı
  4. En başarılı ve uzun ömürlü protez şekli
  5. Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme
  6. Genelde yaşlılıkla eşleştirilen hareketli protez ihtiyacını ortadan kaldırarak özgüvenin geri kazanılması ile daha tatminkar bir sonuç

İmplant Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?

  1. Yüksek maliyet
  2. Uzun tedavi süresi
  3. Özenle, zaman ayrılarak ve ihmal edilmeyerek yapılması gereken implant üstü protez temizliği
  4. Uzun süreli klinik takibi

İleri Yaş, İmplant Tedavisinde Olumsuz Bir Faktör Müdür?

Hayır. Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80’lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Ayrıca daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır çünkü yaşlılarda daha çok diş kaybı olmuştur. 

İmplantlarda Kanser Riski Var Mı?

Tıbbi araştırmalarda ve literatürde, implantların kansere neden olduğunu gösteren hiç bir bulguya rastlanmamıştır. İmplantlar esasen doku dostu bir metal olan titanyumdan üretilirler. Yaklaşık olarak aynı malzemeden üretilen plak ve vidalar kemik kırıklarının tedavisinde Çene cerrahisi, ortopedi, KBB, plastik cerrahi gibi alanlarda çok uzun zamandır kullanılmaktadır ve bu plak ve vidaların kırık iyileştikten sonra dahi çıkarılmalarına gerek duyulmaz.

İmplantların Başarısı Garantili Mi?

Uzun süreli takip çalışmalarında implantların ortalama % 95’inin 10 yıl boyunca sağlıklı ve fonksiyonel olarak kaldıkları tespit edilmiştir. (Hastaların 15-20 yıl boyunca takiplerinin yapılması son derece güç olduğu için çalışmaların büyük çoğunluğu 10 yıllık takip çalışmasıdır. Bu, implant tedavisinin ömrünün 10 yıl olduğu anlamına gelmez. 20-30 yıl veya daha uzun süre problemsiz fonksiyon görebilir.) Bu başarı oranı güncel diğer protez yöntemlerinin hepsinden daha yüksektir. implantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür.  Fakat implantlardan ortalama beklenti bundan kısadır.  İmplantın ömrü bir çok etkene bağlıdır.  Hastanın sağlığı ve implantların iyi bakımı bunların ikisidir. Bunların yanı sıra aşırı sigara içen ve fazla alkol kullanan hastalarda implantların başarısı olumsuz etkilenmektedir. Ömürlerini etkileyen birçok etkeni ve sizin risklerinizi hekiminiz size açıklayacaktır.  Bununla beraber bakımı sizin kontrolünüz altında olan bir tedavi için garanti vermek mümkün değildir. Ancak biz size mümkün olduğu kadarı ile implantı kusursuz bir şekilde yerleştirmeye çalışacağımızı söyleyebiliriz.  Size implantınızın bakımı hakkında gerekli bilgileri verebilir, gerektiğinde problemleri tedavi ve telafi edebiliriz.  İmplantların başarılı olması için elimizden geleni yapacağız, sizin de aynı çabayı implantların bakımını yapmada göstermeniz uzun dönem başarısı için zaruridir.

Şu da bir gerçektir ki ağız bakımını ihmal eden bir hasta nasıl diş problemleri yaşıyor ise, implant tedavisinde de problem yaşayacak ve ihmali devam ederse implantlarını kaybedebilecektir. Bu nedenle ağız bakımı çok kötü olan ve implantların bakımını da ihmal edecek hastalara implant tedavisini önermiyoruz ve kliniğimizde bu hastalara implant yapmayı tercih etmiyoruz. 

İmplantların Temizliği Önemli Midir?

Evet. Hem de çok önemlidir. İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemli olduğunu takdir edersiniz. İmplantların temizlikleri zor değildir; ancak bu iş için yeterli zamanı ayırmanız gerekmektedir. Unutmamanız gereken şey, bu tip bir tedavinin başarılı olması için gerekli en önemli faktörün düzenli ağız bakımı olduğudur.

İmplant Yaptırmak İçin Ne Kadar İzin Almalıyım?

Genelde ameliyat günü ve birden fazla implant yerleştirilmişse ilaveten bir iki gün daha dinlenme tavsiye ediyoruz.  Ameliyat sonrası şişlik, ağrı kesicinin kesebileceği bir ağrı, morarma ve sızıntı şeklinde kanama olabilmektedir.

Randevu Al